Skip to main content

Lund Hagem - Cabin Karevold

Lund Hagem - again with another cabin I love, this time in Stavern and with a far more challenging plot. Backed into the rock face, the Z shaped plan again provides sheltered outdoor space, and privacy for guests and owners.

Location: Stavern, Norway
Size: 80 m2
Completed: 2008
Three natural stone platforms define the site at heights of 21, 24.5 and 27 meters above sea level. The cabin sits on the crevice which separates the different levels, and in this way the utilization of these natural terraces is maximized.
An outdoor living space defined by the two bedroom bodies and the wall of the highest platform, welcomes you to the site. The cabin continues zigzagging up to the intermediate level, where the living room enjoys panoramic views of the surrounding forest to the east and the sea to the south and the west.

Taking the notion of summer encampment further, Cabin Karevold is a series of rooms connected by a large timber deck. Braving the elements is mandatory, with on halls or circulatory indoor areas, the bedrooms, and in some cases beds, open right onto the deck. With three separate zones, the dining and daily living areas are set high on the surrounding rocks. Descending to the guest bedrooms and bathing area, a broad deck expands for play and creates an outdoor platform, bridging one of many crevices on the plot.

Continue on and the Master bedroom, is connected to what I must presume is the evening wine snuggle. Perfect spot to relax after a day at the beach.




Andrew said…
Gorgeous! This house is everything great about Scandinavian design. I'm so curious about what the foundation plan looks like given the structures integration with the existing rocks.
plumbing said…
What I like most about this is that, you'll be able to gain two things- a home and a vacation-like atmosphere.
Cecilia said…
Tricky topography, great solution
Blogger Site said…

A like your post really.......
Jenny said…
Great design - it looks so modern and natural. It would be interesting to wake up in the morning and face the rock though!

Popular posts from this blog

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more

Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.

Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.

With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.

Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.

The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.

The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …