Skip to main content

Simon Winstanley Architects - Deepstone Residence

Simon Winstanley Architects

Deepstone Residence



Of the earth - nestled in to the site of a former quarry, Simon Winstanley Architects have created the perfect "viewmaster" in the Solway Firth, Scotland (National Scenic Area).


Overview
The design meets the client's brief for a contemporary, energy efficient home which fully embraces the view
and relates to the surrounding context and landscape. The light, airy first floor contrasting the solid lower level, minimising the visual impact of the house, nestling it into the site. Open plan, the predominantly glazed top floor, provides two living rooms and a wonderful central entertaining kitchen dining area. Quite how the guests will tear their eyes from the view is another issue all together.




Location
The site is a steeply sloping, former quarry in a National Scenic Area which slopes steeply in two directions from the quarry base which forms the only level ground access.
The house is conceived as a stone plinth which echos the exposed quarry face and houses the bedrooms
with a garage & entrance under at the level of the quarry base.

Layout & Materials
The principal living accommodation is expressed as a lightweight glazed "pavilion" sitting on the solid plinth. It is set back to form an external terrace facing the sea and to reduce the apparent mass of the house.
The glazed pavilion is constructed with a steel frame and highly insulated timber infill panels clad in cedar and triple glazed windows. The roof, although thick internally to provide very high levels of insulation, is cantilevered on all sides with projecting expressed douglas fir rafters to give a thin, elegant leading edge.
The roof is finished in standing seam pre-fabricated grey zinc. The masonry base is finished in stone from re-cycled quarry waste.








The design uses the most energy efficient construction & technology where possible as part of a sustainable approach to building for the future:


  • the external walls, floor and roof are insulated to a high standard and air infiltration is minimised.
  • triple glazed windows with warm edge spacer bars, thermally broken frames and inert gas filled to achieve a whole window u-value of 0.7W/m2K.
  • heat pump using a borehole as the ground source for the underfloor heating and hot water system with a closed combustion wood burning stove as back up.
  • micro generation of renewable electricity using roof mounted Photovoltaic Panels.
  • whole house heat recovery ventilation system.





Awards
The project has recently received a string of awards - a prestigious Saltire Society Housing Design Award, one of only two awarded this year, a Design Commendation from the Glasgow Institute of Architects and a Chartered Institute of Building Commendation Award. The project was also shortlisted in the Roses Design Awards.






Project location
Solway Firth, Scotland
Architect
Simon Winstanley Architects

Plans










Further photos flickr


Comments

Popular posts from this blog

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Marcio Kogan - Laranjeiras House

Marcio Kogan
Laranjeiras House
Here's one of Marcio's latest houses built in the Laranjeiras condominium, just south of Parati on the border of São Paulo and Rio states. Once again ultra wide openings and indoor outdoor flow prevail, yet this time the ultra sleek minimalism has be softened through more wood, vernacular roof tiles, a peaked roof and multi coloured curtains (take a look, it all works so well).
Laranjeiras, the sleekest beach condominium (in the Brazilian sense referring to a gated community) has some of the best beaches in the area and its own marina. Marcio's Du Plessis house is also in the complex. In contrast to Marcio's houses in São Paulo city, the security of this complex, has allowed him to open up the house to the views, pool and beach beyond.

The house faces north as an L with the games room and pool on the seaward side of the house. Large decks are once again shaded by wide overhands. The bedrooms have east-west doors for cross ventilation, as do…