Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2009

Herbst Architects - Lindale Bach

Herbst Architects
Lindale Bach
Sticks and stones - Blurring the boundaries between interior and exterior, Lance and Nicola Herbst have become the masters of the simple, elegant, functional beach retreat. If they'd take the job, Lance and Nicola would be my choice for designing an eco retreat.
Overview
Built on an island with no mains electricity and daily ferry connections, the Lindale residence on Great Barrier Island HAD to be as energy efficient as possible. Minimal materials were freighted in and the central Gabion wall of the residence an ideal solution. Using local river stones, the wall provides a fantastic heat store and structural backbone to the build. The wall also counters the wind in covered outdoor spaces, together with a cosy fire making this retreat and so special.

Prior to the build beginning, large rainwater and sewage treatment tanks were buried under the site. The cooler environment promoting less bacterial growth and leaving the relatively pure rainwater, collected…

Simon Winstanley Architects - Deepstone Residence

Simon Winstanley Architects
Deepstone Residence

Of the earth - nestled in to the site of a former quarry, Simon Winstanley Architects have created the perfect "viewmaster" in the Solway Firth, Scotland (National Scenic Area).
Overview
The design meets the client's brief for a contemporary, energy efficient home which fully embraces the view
and relates to the surrounding context and landscape. The light, airy first floor contrasting the solid lower level, minimising the visual impact of the house, nestling it into the site. Open plan, the predominantly glazed top floor, provides two living rooms and a wonderful central entertaining kitchen dining area. Quite how the guests will tear their eyes from the view is another issue all together.


Location
The site is a steeply sloping, former quarry in a National Scenic Area which slopes steeply in two directions from the quarry base which forms the only level ground access.
The house is conceived as a stone plinth which echos …