Skip to main content

MacGabhann Architects - Tuath na Mara Residence

MacGabhann Architects

Tuath na Mara Residence

Armoured Longboat - Standing vigilant over a northern Fjord in Ireland, the Tuath na Mara Residence, by MacGabhann Architects appears solid as a rock. Zinc clad for resilience, the low slung house blends seamlessly into the heather-covered rocky landscape, its own seams, echoing the strata of surrounding rocks. Contrasting a well hunkered core, the roof line warps and twists upwards like wonderful grey weathered seaweed, revealing the surrounding views to the living areas.



Overview
The project's focus around the specifics of the site and putting the personal and particular experiences above the powerful and the public, seeks to create a mood which is meditative instead of tensing or relaxing.

The site is hidden from the public road and is accessed from high ground on the landward side where the first experience is of an elevated view of the site and the sea beyond. Therefore the importance of the roof, or fifth façade, dictated a metal zinc cladding which is suitable for both walls and roof. Said façade, mimicking the seaweed found on the shores beyond. The anthracite colour of the zinc makes the building camouflage itself into the heather landscape.



The roof of both living areas is flipped and directed in opposite directions and towards particular points in the landscape and sunlight. Both living areas are fully glazed, thus embracing nature and developing a conversation with it. By way of contrast the sloped slit windows of the bedrooms act as a counter point to the absolute horizontal of the ocean horizon.

In order to emphasise the fact that the owners were embarking on a holiday each time they entered the house, the step and entry ramp at the front door is disconnected from the building thus making the visitor step over a gap not unlike stepping from the static platform onto a passing train. Thus a physical step from the day to day life into this adventurous house.

Layout
The plan form was inspired by the traditional narrow cottage and is orientated towards warm southern sun. It contains three sleeping cells and auxiliary spaces in the middle with two living areas, one at each end, connected by a library. Glazing is relative to the function of the rooms, with the centre bedrooms and auxiliary spaces horizontally glazed with small landscape framing windows, while the end living areas are wide open to the surrounding views.

The roof rain water is drained by way of gargoyles making one aware of the elements even in the lightest of showers, thus reinforcing the connection between inhabitant and nature.



Client's Comments

For us, ‘Tuath na Mara’ is wonderfully paradoxical: profoundly contextual and strikingly free-floating.

It is contextual in two senses: Firstly it speaks to the built experience of both our families, being the width of a house on the west coast that has been in the family for generations, and having the name and some of the shape of a house built by a Scottish grandparent (‘Tuath na Mara’ equally well in Scots and Irish Gaelic). Secondly it is rooted in the Donegal landscape, or more precisely in the inter-tidal seascape with which it shares its colour and, very nearly, its location. From the sea, it is virtually invisible.

But it is also free-floating, both in the way it sculpts light internally, and in the way its design is part of a cosmopolitan architectural conversation that is above national boundaries. This global-local interchange marks it out as capable of belonging only to the 21st century.


Results
MacGabhann Architects have made, as the client describes, a wonderful modern escape. With integrated reference to vernacular buildings and the landscape, without compromising aesthetics and impressive modern design, I'm confident that this is not the last we'll hear from them in great residential design.



Plans


Project: Tuath Na Mara
Architect: MacGabhann Architects
Team Credits: Tarla MacGabhann, Antoin MacGabhann, Niels Merschbrock & Barry Maguire
Completed: 2006-2007
Awards: Royal Institute of Architects of Ireland, Public Choice Award
Best house 2008 Royal Institute of Architects of Ireland, Irish Architecture Awards 2008
Photographic Credits: Dennis Gilbert - VIEW Pictures

via: MacGabhann Architects

Comments

Marie said…
I love the way that the house seems to 'dissapear' and does not interfere that much on the landscape. One thing that I see a lot on modern houses and I don't like is the lack of toilets (or full baths) and small bedrooms.
Anonymous said…
Such a class design, love the use of the Antracite Zinc, even though you're advised not to use it within 1 mile of the ocean!. Love the way it blends into the surroundings, choice of materials( kitchen looks great) but especially the clever design of the 'back' wall where you can see the door and window are incorporated with the storage.
Inspiration different stuff in a world of conformity and sameness.
Congrats to the planners here too!
Comlroofing said…
It presents a charismatic view. This is an ideal way to live your life in peace. commercial roofing

Popular posts from this blog

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Marcio Kogan - Laranjeiras House

Marcio Kogan
Laranjeiras House
Here's one of Marcio's latest houses built in the Laranjeiras condominium, just south of Parati on the border of São Paulo and Rio states. Once again ultra wide openings and indoor outdoor flow prevail, yet this time the ultra sleek minimalism has be softened through more wood, vernacular roof tiles, a peaked roof and multi coloured curtains (take a look, it all works so well).
Laranjeiras, the sleekest beach condominium (in the Brazilian sense referring to a gated community) has some of the best beaches in the area and its own marina. Marcio's Du Plessis house is also in the complex. In contrast to Marcio's houses in São Paulo city, the security of this complex, has allowed him to open up the house to the views, pool and beach beyond.

The house faces north as an L with the games room and pool on the seaward side of the house. Large decks are once again shaded by wide overhands. The bedrooms have east-west doors for cross ventilation, as do…