Skip to main content

Shubin + Donaldson Architects - Urban Spa

Shubin + Donaldson Architects

Urban Spa

Urban Spa - Shubin + Donaldson Architects have remodelled this house to soak up its Malibu shore front location. Sliding doors and windows allow the residence to be open plan or sectioned off at will. The site elements of the highway and beach challenged, and dispatched with charming results.




Program
The initial task was to renovate the original 1976 dwelling into a contemporary urban retreat, whilst adding some structural reinforcement. Bought in 2001 for it's location, the owners, together with the architects, went on to extensively remodel the house into an urban oasis. Concious efforts to negate the road behind and emphasise the beach in front are evident throughout.

Design
The overall concept for this 2,900-square-foot beach-side modern house was to transform it into an urban spa-like retreat. The house is perched along Malibu’s Pacific Coast Highway, and features access to the beach at the back. Sheltering the house and providing a hard façade is the garage to the rear. As an area of transition between the street and beach, an interior entry courtyard behind the garage, laid with rectangular cement pavers and bordered by smooth river rock and tufted grasses, introduces the primary design element of the home — a seamless union between interior and exterior spaces. Through crisp linear architecture, a split level plan, and visual access throughout the house brings in the beach.

From the entry courtyard, a line of sight straight through the living room takes in the sea views. Dragging your attention away, to the left is a bay window type dining room, accented by a white grid of window panes and shadowed from the noon sun. This window grid is echoed by the geometric pattern of the cabinets and shelves that lead into the minimal kitchen. True to the open plan, the kitchen seamlessly overlooks the main living space, allowing distractions whilst cooking.



The interior design palette of natural woods and limestone, white walls and fabrics, frosted and clear plate-glass creates a crisp and airy environment to appreciate the Pacific Ocean setting. A true Urban Spa,the elements were hand picked to portray the theme of air, light, and water.

Ground-floor living room and adjacent sitting room offer shadowed relief from the sunlit terraces beyond, with cooling white and dark wood tones in the furniture and materials. Double-paned windows, which open onto the first-level terrace, offer several ways for freedom, permitting unrestricted views onto the ocean while buffering sound (from the highway).



The upstairs rooms continue the overall theme of air, light, and water with repeating materials and colours. The well-dressed master suite faces onto a second large terrace with pocket-glass doors that fold away, converting the stepped upper terrace into a sleeping porch reminiscent of designs by Schindler and Neutra (and last weeks post - David Hertz! [Image]).
For reclining on the teak chaises, billowing fabrics can be drawn above and alongside the terrace to shield the sun and wind.

With the clients goal being a boutique like retreat to entertain guests rather than as a reclusive beach getaway, opulent bright-white materials: Limestone and high gloss surfaces were used to give that crisp light filled feel. In fact, the owners found it too 'bling'. The house was cool crisp and far too full of light, with the white being overwhelming sometimes. Aware of this, Shubin + Donaldson had already incorporated exterior shutters and shades, which compensate in the southern facing rooms. Then in terms of layout, a simple North facing Media room was added with minimal windows at the rear, providing a further space to retreat in summer, and a little getaway for all.



Openness and transformation are themes throughout and are most expressive in the master bath. Cool, ocean-blue frosted glass lines the walls and windows (that face another house on these sought-after lots). Behind the glass swing doors are the toilet and shower. Three layers of floor-to-ceiling glass form a translucent door that closes the space off from the bedroom, or opens it up to the master suite, porch, and Pacific Ocean beyond. Dark wenge wood - used throughout the house as an accent - encases the tub, vanity, and spacious closets. The rich brown colour gently contrasts with the limestone counters and floors. Double mirrors are placed on poles in front of the frosted glass, rather than set into a wall. To name-drop, the tub is designed by Philippe Starck.



Layout
First level: living room, dining room, den area, terrace with beach access, powder room. Upper level: home office, guest room and bath, powder room, media room, and master suite with bathroom/walk-in closet, closet office, outdoor sleeping porch.

Plans


Architect: Shubin + Donaldson Architects - Robin Donaldson, AIA, Principal and Russell Shubin, AIA, Principal
Interiors: Audrey Alberts, interior design consultant
Commenced: 2001
Photos: Tom Bonner Photography
Article & Imagery: Courtesy - Taylor & Company (many thanks)

via: Taylor & Company

Comments

Anonymous said…
So how much would you have to pay for this house?
Nick Allen said…
Hi,

Thanks for the note.

Not too sure on the exact price of this house, but over at weahomes.com they're talking $8 Million for other houses on the road!!!

Nick
The moniker said…
Great house. The word conscious is spelled wrong.
loka_patri_1 said…
what's this house address?
Anonymous said…
I would love to see this house next time I have walk with my girlfriend at the beach.
Does anybody know the address? I can't even google it
paula said…
This comment has been removed by the author.
Anonymous said…
I really like that, would be a nice overseas holiday home to have.
Fly out of my part of the world to spend time there.
homeindo said…
really pretty and cool blog right here..i really like it yours..

Popular posts from this blog

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Marcio Kogan - Laranjeiras House

Marcio Kogan
Laranjeiras House
Here's one of Marcio's latest houses built in the Laranjeiras condominium, just south of Parati on the border of São Paulo and Rio states. Once again ultra wide openings and indoor outdoor flow prevail, yet this time the ultra sleek minimalism has be softened through more wood, vernacular roof tiles, a peaked roof and multi coloured curtains (take a look, it all works so well).
Laranjeiras, the sleekest beach condominium (in the Brazilian sense referring to a gated community) has some of the best beaches in the area and its own marina. Marcio's Du Plessis house is also in the complex. In contrast to Marcio's houses in São Paulo city, the security of this complex, has allowed him to open up the house to the views, pool and beach beyond.

The house faces north as an L with the games room and pool on the seaward side of the house. Large decks are once again shaded by wide overhands. The bedrooms have east-west doors for cross ventilation, as do…