Skip to main content

David Hertz - Studio EA | McKinley Residence

David Hertz - Studio EA

McKinley Residence

Green Alchemist's Residential Compound - The McKinley Residence is David Hertz's live in laboratory for modern - environmentally friendly - residential design. Converting common elements into green design, it's feature packed. The house is a true testament to David's commitment to the cause and to top it off forms a homely modern residence, showcasing practical design elements, fine tailored for a young family.



Aimed at "spreading the word", the Studio of Environmental Architecture is David Hertz's latest venture, leading the way in Eco friendly design and sharing what he's learnt both through his residential work and his own house. Many thanks to the team at Studio EA for the details on this house.

Overview
Designed as a new house when Venice was till a rough neighbourhood the house presents a relatively strong/protective façade at street level and uses enclosed balconies to extend the upper levels and take full advantage of sea breezes.

The house consisted of two pavilions connected by a bridge, and was already cutting edge (environmentally) through its use of Syndecrete®, which contains about 41% percent recycled content and is twice as light, with twice the compressive strength, of normal concrete. Syndecrete® is David's own development and one of many featured in the residence.

It is now a compound made up of four discrete two-story buildings linked by three enclosed bridges that all face onto the courtyard.

Style "Balinese Modern"


Working it through
There was only one snag in the whole process. David is staunchly in favour of green design, the mere fact of adding that much space nagged at him. "There's no getting around the fact," he says, "that on a purely ecological level, 4,400 square feet is a lot of house by most of the world's standards."

His solution was to make the house the greenest house of its size he'd ever seen. Hertz used this house as a case study for green building techniques. An array of 20 solar collector panels on the roof help generate about 70 percent of the home’s electricity needs, and other sections of the roof are given over to flat-plate collectors that provide hot water to the water heater, which then sends it into a radiant heating system in the concrete floors.

I've no beef with the results, David's family expanded and so has his residence, the house is all used and as much as we battle with the urges, who wouldn't want their own compound like this. David's innovative materials and willingness to push for a more environmentally sound house is exemplary.



The materials used were chosen carefully to support environmental sustainability and the design intent. Recycled and FSC certified sustainable woods such as Ipe, Mahogany, and Fir, are used throughout the house to complement the Syndecrete®.

The Syndecrete® acts inside the house as a kind of “solar sink” for passive solar energy transfer, storing up the sun’s warmth during the day, and thus keeping it from overheating the interior, and then slowly releasing that heat during the night. Syndecrete® flooring was chosen for several reasons; it eliminates mold and dust caused by carpet, requires less maintenance, and is more environmentally sensitive than carpet, wood, or other floor finishes.

In order to maintain excellent indoor air quality, David used zero VOC paint, and eliminated a forced air system and carpeted floors, and with them mould and dust.

Another bonus of these materials is the resultant durability and functionality of the house. Its for living in. Rather than begin a minimalist box (don't get me wrong they have their place) the house portrays both David's design innovations, but also the family's efforts, endeavours, favourite drawings, posters, toys, etc. And it's a tough house.

You can see here one of my favourite shots showing the utilitarian nature of the house, and how its designed for a family.



Yup, David's hosing it down, an ability that's now on the list for my house. You can also see that playful design feature to let the kids feel its their house too, a pint size door for them.




Green Credentials
Hopefully in the images, you'll spot some of these fantastic features.
  • Passive Ventilation – eliminating the need for a forced air system the shaded front living area naturally ducts cool air up thought the house and stairwell, then out the temperature sensitive skylights.
  • Solar Energy – an array of 20 solar panels on the roof supply around 70% of the home's energy needs
  • Photovoltaic Panels and Flat Plate Collectors – providing hot water to the water heater and subsequently the radiant heating system in the concrete floors. David says to heat the place, with these panels installed takes about as much energy as a 60w light bulb, all taken from his solar array.
  • Vacuum tubing on the roof, which uses a parabolic collector to focus the sun’s rays, provides additional hot water
  • Recycled FSC certified sustainable woods such as Ipe, Mahogany and Fir
  • That Syndecrete®, a light-weight concrete that uses 41% recycled content - it also holds various pigments and textures to form furniture throughout the house, like the kitchen bench, table and bathroom sinks.
  • Zero VOC paints
  • High performance heat-mirror glazing
  • The pool system uses an ionization and silver filter, eliminating the need for chlorine


Layout
I've wanted to write about David's work for some time now as his preferred layout for houses draws from tropical bungalows and linked pavilions.

Phase-1
You'll note that he has separated the functional areas of the original house at the bottom, both vertically and horizontally into 4 boxes. The living and dining come entertaining areas at the front are split from the garage at the rear to form an external lounge/fire pit, one that tops my list for "ideal after work summer beer spot".



Above, the bedrooms retreats, with the master bedroom above the lounge, and the children's bedrooms, back away over the garage.

Second only to the fire pit, is the outdoor sleeping area off the master bedroom. In summer time, the enclosed balcony becomes a comfy, cool sleeping area.



Phase-2
This renders the children's original bedrooms as guest areas that convert into a large rumpus room for rainy days. To accommodate the three children as they grow older, David's given them more space (between them and their wing of the house) and space for their guests. They have a bedroom and studio area in the upstairs of the new wing, and mum and dad gain an open plan kitchen/dining area with a wall that opens up completely to the pool and inner courtyard formed between the two wings.

Results

This building is a successful study in architecture that is both aesthetically pleasing and environmentally responsible, whilst functioning as a pair of Levi 501s, hard wearing, sexy and a design classic.

Images



Slideshow



Plans



via: Many thanks to Christina at Studio EA


Comments

mda10963 said…
And the house has a co-starring role in the first season of the hit Showtime TV series, Californication.
Nick Allen said…
I though that last night as I caught the intro sequence.

It was the balcony I spotted in the background!!

Right, I'm gonna have to watch the next episode!


Thanks mda!

Nick
marie said…
I love your blog, it's great! I loved specially this house from Nabil Gholam, in Lebanon, their work is beautiful, and also, Marcio Kogan from Brazil, do you know his Gama Issa house?
Nick Allen said…

Californication Online - To spot the McKinley Residence.



// And yes, thanks for the comments Marie, I'll talk to Marcio again to see if I can feature more of his houses.
marie said…
thank you again! :)
moderns-r-us said…
This house was also featured last week on the Discovery Planet Green show called World's Greenest Homes.

Popular posts from this blog

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Marcio Kogan - Laranjeiras House

Marcio Kogan
Laranjeiras House
Here's one of Marcio's latest houses built in the Laranjeiras condominium, just south of Parati on the border of São Paulo and Rio states. Once again ultra wide openings and indoor outdoor flow prevail, yet this time the ultra sleek minimalism has be softened through more wood, vernacular roof tiles, a peaked roof and multi coloured curtains (take a look, it all works so well).
Laranjeiras, the sleekest beach condominium (in the Brazilian sense referring to a gated community) has some of the best beaches in the area and its own marina. Marcio's Du Plessis house is also in the complex. In contrast to Marcio's houses in São Paulo city, the security of this complex, has allowed him to open up the house to the views, pool and beach beyond.

The house faces north as an L with the games room and pool on the seaward side of the house. Large decks are once again shaded by wide overhands. The bedrooms have east-west doors for cross ventilation, as do…