Skip to main content


Showing posts from April, 2008

Davide Macullo | House in Ticino

Davide Macullo House in TicinoX marks the spot - Davide Macullo takes full advantage of this stunning foothill plot. Embedding and hiding the services and garage of the residence into the hillside, lets the main living areas sit above and soak up the views.
Located in one of sunniest place in southern Switzerland, the house is characterised by small monolithic volumes following the natural slope of the land and is surrounded by nature. The landscape seems to "flow" through these volumes and become protected courtyards of green. The construction is enhanced by an entrance "cave" surrounded by the green and following slope of the plot. The house continues up the slope in an organic and fluent sequence of spaces, related to each other and stretched out to embrace the surrounding nature. This typology aims at offering an alternative to the "box-shaped" construction on the hills that seem to proliferate the area, building without respect for the enviro…

Pugh + Scarpa Atchitects | Solar Umbrella

Pugh + Scarpa AtchitectsSolar UmbrellaModel Rebuild - When remodelling their own residence Angela Brooks and Lawrence Scarpa could never have imagined the press and accolades that would be bestowed upon a build designed around their own very personal needs. Economical, solar powered, solar water heating, nearly off the power grid and with a fitting yet aesthetically contrasting extension. A rear extension that embraces the house's 1920's bungalow origins and pays homage to its design sake, the Paul Rudolph Umbrella House of 1953.

Overview and Plot
The lot, in Venice California, typical of the area, has two road frontages. This allowed the house's orientation to be flipped, the crux of this build. With the living area and kitchen behind now facing the larger rear garden, an additional bedroom was added upstairs, and the second bedroom converted to an office. Most of all, the flip orients the house to the southern sun allowing the sun's energy to be stored in the concrete…

OJMR Architects | Fritz Residence

OJMR ArchitectsFritz ResidenceL Shaped Simplicity - Wrapped around a cooling pool with ample shade and expansive living areas, this Jay M. Reynolds residence in Palm Springs, combines two simple volumes to create a modernistic whole.

The house is located on a flat, irregularly shaped lot at the end of a cul-de-sac. The neighbourhood contains a variety of styles and references to the preferred typical suburban desert subdivision architecture.

Mew single-family residence including kitchen, dining area, living room, office, three bedrooms, and two-and-one-half bathrooms.

The house is designed for a retired couple with the need for guest bedroom suites and a large communal space for the living, dining, and kitchen areas.

To achieve a feeling of "simplicity" within conventional means, it was decided that planning and construction must be straight-forward and the character of the house reflect a strategy of enclosure and openness focused towards the main outdoor spac…

Bernardes + Jacobsen - Vila Nova Da Conceiçao Residence

Bernardes + JacobsenVila Nova Da Conceiçao Residence Smoke and Mirrors - once past the solid industrial façade of this residence, light, shade and reflections open up this hemmed in residence by Thiago Bernardes and Paulo Jacobsen.

Overview & Plot
In dealing with a narrow conical plot near Ibirapuera Park in São Paulo, stretching the layout and smart use of structural steel, has rewarded Thiago Bernardes and Paul Jacobsen.

The sloped plot, required them to play with the layout of the house, spreading out and reordering the location of the office, five bedrooms with en suites, and the gym into a plot of just 760m2.

At the narrow entrance end of the plot sit the service area, laundry and garage, just below ground level. Half a level above street height and just a little further down the plot are the entrance, kitchen and dining room. From here, an impressive atrium carries you either: down a long set of short depth stairs the living room, home theatre and gym; or upstairs to the five …