Skip to main content

Leuschke Group Ltd - Holiday Home, Omaha Beach

Leuschke Group Ltd

Holiday Home, Omaha Beach

Weekend Getaway - Capturing the sunrise over Omaha Beach, New Zealand, this modern vernacular Kiwi bach by the Leuschke Group, laps up morning and evening sun on its sunken decks.



Program
The owners requested a three bedroom holiday home to be built on the Omaha Beach front. Colours had to be subdued and materials tactile. In response, the Architects introduced a selection of contrasting materials; chiselled and smooth basalt, clear and etched glass, bandsawn and dressed timbers interplayed with smooth stone surfaces.

A simple palette of materials and colours were interwoven to create this beach house. Upon arrival an intricately crafted timber box acknowledges the point of entry, and opens up to reveal the garage. A glass canopy stretches out over the front door and streams of light from above draw you in. Out through further layers of glass to the back deck, extensive sea views beckon...

Sunken timber decks on the beach side invite sand and sea to become an integral part of the experience of the property.



Layout
The rectangular plot stretches eastward towards the beach, dictating that house is shadowed from the the northern sun by adjoining houses. To maximise light from this direction a ‘Danpalon’ (opaque polycarbonate) screen along the boundary wall shuts out the neighbours and allows the owners to sense nature more acutely, letting in diffused sunlight and the beating of wind and rain.
Note: This is a true hark back to the original settlers shelters in New Zealand, which the quintessential kiwi bach (holiday cabin) mimics. They are built with thin galvanised roofs, easily transported and constructed, that hummed in the wind, amplified the fall of rain and pounding surf (a comforting sound to many).

Set back from the wall is the open plan living area: kitchen, dining and living. Bright and airy, the space opens out to decks at either end of the day. As the westerly sun shines in, glass doors slide back and the divided kitchen bench becomes a singular white unit. Combining the indoor dining table, sink and hobs, with the outdoor table and built in BBQ. This deck, wrapped is also in Danpalon, glows as the sun sets and entertaining continues. A simpler breakfast table features on the eastern deck, for contemplating the surf, as sets roll in.



On the southern wall of the residence are two small bedrooms and a master site which takes in the sights, smells and sounds of the Pacific ocean. Literally en suite, the intimate shower, wash basin and WC extend along the southern wall of the master bedroom. Dividing the two smaller rooms is a more conventional dual access en suite and a third powder room WC.

Separating the open plan living and sleeping wings are the wonderful timber clad garage and a more intimate living room, that can be glazed off from the main area.



The result
Sophisticated use of simple construction materials dark wood and bassalt blocks, creates a high class, low maintenance three bedroom getaway.



Plan



Architect: Leuschke Group Ltd
Completed: 2006
Materials: Basalt and Timber
Google Map: Satellite

via: Leuschke Group Ltd


Comments

Popular posts from this blog

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Marcio Kogan - Laranjeiras House

Marcio Kogan
Laranjeiras House
Here's one of Marcio's latest houses built in the Laranjeiras condominium, just south of Parati on the border of São Paulo and Rio states. Once again ultra wide openings and indoor outdoor flow prevail, yet this time the ultra sleek minimalism has be softened through more wood, vernacular roof tiles, a peaked roof and multi coloured curtains (take a look, it all works so well).
Laranjeiras, the sleekest beach condominium (in the Brazilian sense referring to a gated community) has some of the best beaches in the area and its own marina. Marcio's Du Plessis house is also in the complex. In contrast to Marcio's houses in São Paulo city, the security of this complex, has allowed him to open up the house to the views, pool and beach beyond.

The house faces north as an L with the games room and pool on the seaward side of the house. Large decks are once again shaded by wide overhands. The bedrooms have east-west doors for cross ventilation, as do…